books

Könyv vs. film: A dán lány

hétfő, augusztus 22, 2016



A dán lány a tavalyi év egyik legnagyobb filmsikere, több Oscar-díjra is jelölték, köszönhetően egyrészt a merész témaválasztásnak és a kiemelkedő színészi alakításoknak, másrészt pedig a látványos díszleteknek, kellékeknek, helyszíneknek.. A film rendezője Tom Hooper, aki számára korántsem felfedezetlen terület a nagyszabású, kosztümös drámák világa, hiszen az ő nevéhez köthető a 2015-ben megjelent Nyomorultak. Bár a két alkotás műfajában hasonló, A dán lány több szempontból is különbözik, nem csak Tom Hooper eddigi munkáitól, hanem minden hasonló témát feldolgozó könyvtől és filmtől egyaránt.

KÖNYV


Fülszöveg: MIT ​​TENNÉL, HA VALAKI, AKIT SZERETSZ, MINDEN ÉRTELEMBEN MEG AKARNA VÁLTOZNI?
A megtörtént eseményeket feldolgozó történet egy egyszerű kéréssel indul: a feleség apró szívességet kér a férjétől.
Egy hűvös koppenhágai délutánon a művészházaspár, ki-ki a maga festőállványánál, a műteremlakásukban dolgozik. Az asszony modellje váratlanul lemondja a találkozót, és ő aggódik, hogy így nem tudja időben befejezni a portrét. Megkérdezi a férjét, nem venné-e fel a modell cipőjét és harisnyáját, hogy megfesthesse, ahogy a harisnya a bokánál gyűrődik. A férj először meghökken, de aztán igent mond.
És ezzel kezdetét veszi a huszadik század legszenvedélyesebb és legszokatlanabb szerelmi története.
Lili Elbe (1882–1931) feltehetően interszexuális ember volt, az elsők egyike, akin nemátalakító műtétet hajtottak végre. Einar Wegenerként született Dániában, ezen a néven sikeres tájképfestő volt, és élete nagy részét férfiként élte le.
1930-ban jelentkezett be a drezdai női klinikára. Ötödik, méhbeültető műtétét azonban csak három hónappal élte túl, halálát feltehetően szervkilökődés okozta.
Az e regény alapján készülő filmben Lili Elbe/Einar Wegener szerepét Nicole Kidman alakítja.
Oldalak száma: 458 
Kiadás éve: 2012 
SZERINTEM: Tudom, hogy már említettem, de David Ebershoff regénye tényleg egyedülálló a maga kategóriájában. Nem csak egy egyszerű LGBT történet, hiszen egy olyan világban játszódik, ahol koránt sem volt ennyire "egyszerű" a transzneműek helyzete, mint a ma, (remélem mindenki érti az egyszerű  szó+idézőjel jelentését) illetve a könyv életrajzi ihletésű, tehát Lili Elbe valóban létezett, ami még inkább hitelessé teszi az egészet. 
Ez a világ pedig, amiről beszéltem pedig nem más, mint az 1920-as, 1930-as évek Európája, pontosabban pedig Dánia és Franciaország. Az író varázslatosan mutatja be őket, szinte úgy érzi az olvasó, mintha ő is azokon az utcákon, illetve tájakon sétálna. Nyilván a helyszínek részletes leírása is hozzájárul ahhoz, hogy nem túl pörgős a mű cselekménye, viszont annál hangulatosabb, ezáltal pedig az olvasóra is átragadhat ez a kellemes művészi melankólia.
A könyv másik nagy előnye, hogy nem lineáris a történetmesélés, tehát több időugrást is látunk, amiket én személy szerint imádtam, hiszen rengeteg mindent  megtudhattunk a szereplőkről, a múltjukról, ami mind-mind hozzásegít ahhoz, hogy megértsük a karakterüket. A legjobban talán Greta karakterének tettek jót ezek az időugrások, hiszen ezáltal betekintést nyerhettük az 1900-as évek Amerikájába is, és hihetetlenül érdekes személyiséggé formálták Gretát az én szememben. Ezenkívül megismerhettük Greta és Einar történetét a legeslegelejéről, ami talán még tragikusabbá tette, leginkább Greta szemszögéből a dolgot. Hiszen a könyv középpontjában nem csak Einar és az ő átalakulása áll, a regény nagyszerűen bemutatja a szerető feleség kálváriáját, aki bár hősiesen támogatja a férjét, közben széthull az élete, és saját maga is.
A könyv másik nagy előnye, hogy a házaspár mindkét tagjának szemszögéből olvashattuk a történetet, ezáltal beleláttunk Einar legféltettebb gondolataiba, belső küzdelmeibe, nagyon komoly identitászavaraiba, ami csak még hitelessé varázsolja az egész regényt, és szerintem például a fő oka annak, hogy ez a könyv és film ennyire sikeres, az az hogy a pszichológiai háttér ennyire előtérben van.

FILM

színes, magyarul beszélő, amerikai-angol életrajzi dráma, 120 perc, 2015

Rendező: Tom Hooper 
Főszereplők: 
         Gerda Wegener: Alicia Vikander
         Einer Wegener/ Lili Elbe: Eddie Redmayne

SZERINTEM: Kétségkívül hatalmas lehetőség rejtőzött a könyvben, hiba lett volna nem vászonra vinni az alkotást, főleg napjainkban, amikor nagyon-nagy szüksége van a világnak arra, hogy elfogadást és toleranciát tanuljon. Viszont attól tartok, a filmnek nem sikerült mindig a megfelelő üzenetet közvetítenie. Bár Greta, a filmben Gerda, karakterétől rengeteget tanulhatunk arról, hogy mit is jelent a feltétel nélküli szeretet, Lili/Einar karaktere nekem kicsit ellentmondásos. Nyilván hihetetlenül nehéz Einar gondolatait, belső harcait megjeleníteni a filmvásznon, viszont úgy éreztem nem is igazán próbálkoztak. Ezáltal úgy jöhet le a nézőknek, hogy a Lilivé válás folyamatának "kellékei" mindössze a smink, a haj és a szépséges ruhaköltemények. 

Beszéljünk egy kicsit a színészekről és alakításukról. A film főszereplője nem más, mint az Oscar-díjas Eddie Redmayne, akinek játékát nagyon sokan lehúzták. Nem teljesen értek velük egyet, szerintem Eddie Einarként hatalmasat alakít, valószínűleg neki köszönhető, hogy az egyébként a könyvben általam elég szürkének tartott karaktert megszerettette velem. Liliként már néhol egyet kell értenem a kritikákkal, valóban ripacskodásnak tűnhet néha a játéka, és a sok helyen zavarba ejtő mimikája egyenesen nevetségessé teszi Lilit, aki enélkül is elég sekélyes karakter. 
A film másik főszereplője, a hazánkban kevésbé ismert Alicia Vikander, aki viszont hatalmasat alakít az első perctől az utolsóig és tulajdonképpen neki is köszönhetően nem Einar, hanem Gerda belső harcai kerülnek a film középpontjába. Elképesztően hiteles a játéka, és bár sokszor nem értettem egyet a filmbeli változtatásokkal, annak hihetetlenül örültem, hogy Gerda hullámvölgyei sokkal komolyabbak voltak a filmben, mint ahogy azt a könyvben látjuk. 

ÖSSZESSÉGÉBEN: Nagyon nehéz helyzetben vagyok most, azt hiszen sem a könyv, sem a film nem nyert ebben az esetben. Mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai. A könyvbeli cselekmény elég lassú, ezáltal nem túl izgalmas, és valóban kell egy bizonyos hangulat, esetleg élethelyzet ahhoz, hogy az olvasó élvezni tudja. Ennek ellenére a könyv azzal ad többet, hogy megismerhetjük a szereplők múltját, családi hátterét, illetve Einar/Lili belső küzdelmei is jobban előtérben vannak. A film nagy előnyei a remek színészi alakítás, illetve a két színész közötti elképesztő összhang. Ennek ellenére, ahogy korábban is említettem, Lili karaktere nem egészen olyan, amilyennek én látni szerettem volna. 

series

50. Pretty Little Liars 7x01-vélemény

szerda, augusztus 03, 2016

Sziasztok!

Először egy kis off topikkal indítanám ezt a bejegyzést, hiszen valószínűleg mindenkinek- aki valaha járt már a blogomon, esetleg többször is benézett hozzám, netalántán fel is van iratkozva- feltűntek a (nem kicsit) radikális változások. Nem szeretnélek untatni titeket, de azért egy pár szót szeretnék írni arról, hogy még is, mi áll ezek mögött. Jelenleg a szó szoros értelemben minden változik körülöttem, szeptembertől egyetemista leszek, egy bőröndnyi kis cuccal vágok neki Sopronnak teljesen egyedül, szóval arra jutottam, akármennyire is próbáltam elkerülni ezt, a felnőtté válás útjára léptem. És hogy mi köze a magánéletemnek a bloghoz? Nos, azt hiszem ideje, hogy a Celebrity Land is felnőjön velem. Megváltozott a blog címe, hiszen nem éreztem az igazinak, illetve a designon is finomítgattam, bár még mindig nem tökéletes. A legfontosabb változás pedig az, hogy búcsút intettem az álnevemnek. Jó volt anonimként írni, azt hiszem egy kis biztonságérzetet adott az, hogy nem tudják valójában ki vagyok, viszont azt hiszem, hogy ez valamilyen szempontból a hitelesség rovására ment, na és persze ha már felnőtté válás és egyéb hasonló klisék, fontos hogy felvállaljuk önmagunkat. 
Szóval remélem senkit nem riasztottak el ezek a nagy változások, illetve magasröptű gondolatok és továbbra is olvassátok majd a blogomat. 
A végére csak annyit írnék, Viszlát Miranda Moore!

Kívánjatok szerencsét: Melinda, egy átlagos 19 éves, most már egyetemista lány



Vigyázat a bejegyzés spoilereket tartalmaz! 

A Pretty Little Liars című sorozat évek óta hatalmas népszerűségnek örvend, világszerte rajongók ezrei várták tűkön ülve, hogy kiderüljön ki is valójában a titokzatos A. Bevallom engem is beszippantott a széria úgy egy évvel ezelőtt, viszont akkor már inkább negatívumokat, mint sem pozitív véleményeket olvastam a sorozatról. Bár az apróbb hibákat én is észrevettem és tény, hogy volt pár gyengébb epizód, a 6. évadig csakis pozitívat tudnék elmondani a PLL-ről.


A 7. évad június végén startolt el és, bár már a 6B-ben megtörtént az a bizonyos időugrás, 7. évad egészen újnak ígérkezett, hiszen a lányoknak egy egészen új, még A-nál is sokkal aljasabb, manipulatívabb és okosabb ellenséggel kellett (volna) szembenézniük.

m