49. Anna Todd-After

vasárnap, február 14, 2016


Mindig nagyon kíváncsi vagyok az olyan könyvekre, (bár ez filmekre, sorozatokra és zenékre is igaz) ami ennyire felkapott és ilyen nagy a felhajtás körülötte. Sok esetben teljes mértékben alaptalannak tartom a nagy hypot, ami egy-egy ilyet körülvesz, mint például a Szürke ötven árnyalata, ami könyvben talán még annyira nem is volt rossz, de a film egyszerűen kínszenvedés volt,

Nagyon régóta lépten-nyomon szembetalálkozom Anna Todd Miután-jával, szóval kétség kívül ezt is hatalmas siker övezi, így mindenképpen elakartam olvasni, hogy kiderítsem mi lehet ennek az oka. Bár az oka igazából tisztázott számomra, hiszen melyik fiatal lány ne lenne oda egy eredetileg blog formájában megjelent Wattpados történetnek, ami nem mellesleg egy Harry Styles fanfiction féle, bár hál istennek nem sok köze van hozzá, de ezt a potenciális olvasók és 1D rajongók valószínűleg nem tudják. Nos, a siker okai tehát világosak számomra, szóval a fő célom az volt, hogy kiderítsem, vajon van-e alapja ennek a hatalmas felhajtásnak és megérdemli-e a könyvsorozat ezt a hatalmas sikert.

Fülszöveg: EGY SZENVEDÉLYES SZERELEM  TÖRTÉNETE, AMELY MILLIÓKAT HÓDÍTOTT MEG  VILÁGSZERTE.
 Volt egy időszak Tessa életében, amikor még nem ismerte  Hardint, de miután találkoztak, az élet megváltozott.
 Tessa igazi jó kislány. Egy rendes fiúval jár már évek óta,  vannak tervei, ambíciói, és az anyja ügyel rá, hogy az  élete a megfelelő irányban haladjon tovább.
 Aztán elsőévesként beköltözik az egyetem kollégiumába,  és találkozik Hardinnal. Azonnal feltűnik neki a tetovált,  piercinges fiú, aki angol akcentussal beszél, és  mindenben különbözik attól, amit Tessa az addigi  életében megszokott.
 Hardin rendkívül mogorva, sőt kifejezetten ellenséges  vele, és a viselkedése miatt Tessának gyűlölnie kéne őt.  Gyűlöli is, amíg egy este egyedül nem maradnak a fiú  szobájában. Tessát megragadja a fiú sötét személyisége,  és amikor megcsókolják egymást, olyan szenvedély  támad fel benne, amilyet még sohasem tapasztalt.
 Hardin hol gyönyörűnek nevezi, hol egy szó nélkül eltűnik, mintha egyáltalán nem érdekelné. A nemtörődöm viselkedése és a gorombasága ellenére Tessa úgy érzi, ha sikerül mélyre ásnia, megtalálja az igazi Hardint a hazugságok felszíne alatt. Hardin újra és újra eltaszítja, de csak azért, hogy aztán még közelebb vonja magához.
Tessának megvan a tökéletes barátja. Miért igyekszik ennyire legyőzni a saját sértett büszkeségét, és Hardin előítéletét a rendes lányok iránt?
Talán azért, mert ez szerelem?
Oldalak száma: 498 
Kiadó: Gabo 
Főszereplők: Tessa Young, Hardin Scott
A kiinduló helyzet tehát a következő: főszereplőnk, Tessa Young egyetemre megy. Minden második hoollywoodi film és ifjúsági könyv így kezdődik, de ez nem is akkora probléma, hiszen annak ellenére, hogy totál sablonos, elég könnyű dolga van így az írónak bevezetni a történetet, megismertetni a szereplőket.  
Tessa egy ambiciózus, rendszerető, néha már-már mániákusan maximalista lány, akinek megbízható és rendes barátja van, és egy exhibicionista diktátor anyja. A lány percről-percre megtervezi egyetemi éveit, minden tökéletes az életében, amíg nem találkozik Hardinnal, mert ekkor porszem kerül a gépezetbe, mégpedig elég nagy porszem. Tessa karakterét nagyon leírták a Moly.hu-n mondván hogy buta, naiv, hiszékeny, arrogáns, nagyképű, prűd. Nos, tényleg az itt felsoroltak közül mindegyik jellemző egy kicsit rá, de ezek a vonások ellensúlyozzák egymást, és így egészen elfogadható karakter lett számomra. A legnagyobb probléma az vele szerintem, hogy teljes mértékben kizárt, hogy valaki 18 évesen ilyen "ártatlan" legyen, szerintem kicsit elszállt az írónő ezzel. Ugyan már, a mai világban egyszerűen nincs ilyen!! Ami Hardin-t illeti tipikus szexi rosszfiúnak tűnhet addig, amíg meg nem ismerjük alaposan. Igen aláírom, hogy szemét, bunkó, nagyképű, egoista és játszadozik mások érzéseivel, de rengeteg minden van a felszín alatt, amitől különleges a karaktere. Persze rengetegszer előfordult az olvasás közben, hogy legszívesebben jól pofán vágtam volna, ennek ellenére nem érintett meg különösképpen a gonoszkodása, és végképp nem ért váratlanul. Ami a mellékszereplőket illeti, nincs hiány belőlük, elég sokan vannak és elég sokfélék. A "jó oldalon" áll Tessa anyja, akiről nem is írnék többet, illetve Noah. Engem nem is Tessa vagy Hardin viselkedése akasztott ki, sokkal inkább Noah. Nála töketlenebb, határozatlanabb, megalkuvóbb, jellegtelenesebb karakterrel még nem találkoztam. Annyira szánalomra méltó, hogy az már nevetséges. És persze ott vannak a "sötét oldal" mellékszereplői is, akik eléggé változatosak. Vannak kevésbé züllöttek és velejéig romlottak, de sem rosszat, sem jót nem tudok elmondani egyikükről se. Velük kerek egész a történet, rengeteget tesznek hozzá a cselekményhez, de a karaktere egyikőjüknek sem valami érdekes. 
Ha már a cselekménynél tartunk. szerintem ez az egyik legsűrűbb és legpörgősebb közel 500 oldal, amit valaha olvastam. Mindig történik valami és annak ellenére, hogy a konfliktus oka általában megegyezik, én élveztem Tessa és Hardin huza-vonáját és lehet, hogy gonosz vagyok, de nem igazán kívántam azt, hogy vége legyen ennek az örökös veszekedésnek. Mindig kíváncsi voltam, hogy vajon Hardin túl tudja-e magát szárnyalni szemétkedés terén, és ez folyamatosan sikerült neki, szóval egy percig sem csalódtam benne. 
Én azokat a könyves szerelmeket tudom igazán értékelni, ahol a két fél tényleg küzd egymásért, nem jönnek össze a második oldalon, illetve van elég bonyodalom és izgalom körülöttük. Az is nagyon fontos, hogy kellően mély legyen az a bizonyos kapcsolat, és ne dobálózzanak mindenféle átgondolatlan mondatokkal arról, mennyit jelentenek egymásnak. Ez ebben a könyvben teljes mértékben teljesül, Tessa és Hardin szerelme eszméletlenül szenvedélyes és viharos, amit én egyszerűen imádtam. Az egyetlen dolog, amiért haragudtam mindkettejükre, illetve az írónőre, az a sok gyerekes húzásuk volt, ami által átcsaptunk néhol éretlen tinidrámába 
Sokan egy hullámvasúthoz hasonlítják a regényt, én ezt megcáfolnám, mert sokkal durvább mint egy hullámvasút. Én ahhoz a vidámparki játékhoz tudnám hasonlítani, amibe beülsz, majd hirtelen felszáguld egy óriása oszlop mentén, végül pedig lezuhan. Tessa és Hardin kapcsolatában nem voltak átmenetek, mint egy hullámvasúton, vagy nagyon magasan szárnyaltak, vagy nagyon a mélyen. 
És persze a végére, mire már mindenki elhitte, hogy happy end lesz, megkaptuk a giga mega csattanót, ami még engem is a földhöz vágott. Nem fogom leírni mi az, nem szeretnék spoilerezni, de egyszerűen elképesztő, hogy az írónő képes volt ennyire megforgatni a tőrt a szívünkben.
Mivel eddig jórészt dicsértem a könyvet, elmondanám azt, ami a legjobban zavart olvasás közben. Annyira durván hasonlít a Szürke ötven árnyalatához, hogy az már kínos. Ott van az egyetem, Tessa tapasztalatlansága, a meglehetősen részletesen elénk tárt pornográf jelenetek, Hardin jelleme, Hardin rémálmai, a könyvkiadó, ahol Tessa és Ana munkája teljesen ugyan az, illetve Tessa és Ana karakterfejlődése is kísértetiesen hasonlít egymásra. Ennyi minden már nem lehet véletlen és hihetetlenül zavart. Mondjátok, hogy ez másnak is feltűnt rajtam kívül!
Összességében: Egy meglehetősen izgalmas és eseménydús regény, ami olvastatja magát, nagyon nehéz letenni, és ha valaki bírja a drámát és a szerelmi évődést, annak biztos, hogy tetszeni fog. Egy wattpados történethez, illetve egy fanficiton "féléhez" képest egy nagyszerű és szépen megírt könyv, leszámítva a kísérteties hasonlóságokat a Szürke ötven árnyalatával. 
Értékelés: 8/10
Ti mit gondolok a könyvről? 

You Might Also Like

0 megjegyzés

m