9. #Miranda Kenneally: Kivédhetetlen szerelem

csütörtök, július 30, 2015




Sziasztok! Akik figyelemmel kísérik a Twitter oldalamat már láthatták, hogy pár napja beígértem ezt a bejegyzést, és végre eljutottam addig, hogy sikerült megírnom. 

Fülszöveg: Aki szerint az amerikai foci és a csajok nem férnek össze, az nem ismeri Jordant! A tizenhét éves lány a gimi csapatának kapitánya és irányítója: bitang tehetséges játékos, és a foci a mindene. (Az már csak hab a tortán, hogy a pályán folyton szívdöglesztő hapsik veszik körül…) Csapattársai tisztelik és szeretik − igaz, csak haverként tekintenek rá. De Jordannek amúgy sincs ideje pasizni, fontosabb, hogy egyetemi sportösztöndíjat szerezzen. Na meg hogy az apja végre elismerje a tehetségét. 

A dolgok akkor kezdenek bonyolódni, amikor Ty Green, a kiváló irányító beiratkozik a suliba. Az irtó dögös srác egyszerre jelent veszélyt a lány posztjára és a szívére, Jordan pedig életében először elbizonytalanodik: vajon nyerhet-e a pályán és a szerelemben is?




Oldalak száma: 344

Megjelenés: 2011, Magyarországon 2014

Főszereplők: Sam Henry, Jordan Woods, Tyler Green

Vélemény: A 17 éves hősnőnk teljesen átlagos, középiskolás lány, leszámítva azt a tényt, hogy ő a suli focicsapatának csillaga és persze kapitánya. Nagyon amerikai a könyv, hiszen tipikus, focicsapatos, pom-pom lányos történet. Az USA-ban ugyanis ekörül forog az élet, a sport szeretete és tisztelete nagyon erős ott. Szóval tipikus amerikai felállás, de még is más. Talán nem is az a legmegfelelőbb kifejezés rá, hogy más, inkább azt mondanám mélyebb. A könyvben testközelből megismerhetjük a focicsapatot, az írónőnk nem csak a felszínt kapargatja meg, mint a tipikus tinifilmek, nem csak azt látjuk, hogy a csapat tagjai népszerűek, ennek ellenére sznobok, bunkók és nagyképűek, hanem megtapasztalhatjuk azt is, hogy micsoda összetartás, tisztelet és szeretet van a srácok között. Ez a könyv legnagyobb varázsa és erőssége.

 Adott tehát a főszereplőnk Jordan, aki a pálya sztárja, viszont annál sutább a szerelemben. Ekkor azonban megérkezik a csapat új tagja, Tyler és fenekestül felforgatja Jordan életét. Nekem egyébként kicsit hirtelen váltás volt, amikor J.  fülig szerelmes lett, hiszen eddig is szexi pasik tömkelege vette körül és mégsem került senkivel közelebbi kapcsolatba. Tyler szimpatikus karakternek tűnt, tipikus vidéki szegény legény, aki imádnivaló a maga egyszerűségével és naivságával. 
Tyler-nél is szimpatikusabb és szerethetőbb Sam Henry, Jordan legeslegjobb barátja (egyébként engem nagyon megzavart a srác neve, mert szinte sosem szólították Samnak, viszont a Henry sem olyan, mintha vezetéknév lenne, szóval becsapós. ) Henry végig Jordan mellett van, imádnivaló és irigylésre méltó a kapcsolatuk. 
Tyler érkezésével tehát beüt a crack és minden a feje tetejére áll. Nem elég Jordannak, ezzel megbirkóznia, még ott van az apja is, aki bár puszta szeretetből, de nem akarja elfogadni Jordan álmait. Egyébként abban, hogy a kapcsolatuk idáig fajult, mint a ketten hibásak, hiszen Jordan folyamatosan dacos és sértődött, a problémák elől elmenekül és sosem mondja ki igazán, amit gondol.

A könyv másik nagy erénye a rengeteg mellékszereplő, akik mind egytől-egyig jól kidolgozottak és szerethetőek. Ott vannak a focicsapat tagjai, akik foggal-körömmel védik egymást, és mindig számíthatnak egymásra. Ott vannak a pom-pom lányok, akiket Jordan nem igazán kedvel, majd ahogy kezdi megismerni őket, rájön, hogy igen is jó fejek és igaz barátok. Ezen kívül megismerhetjük Jordan családját is: van egy imádnivaló bátyja Mikey, tipikus védelmező nagytesó, irigylésre méltó a kapcsolata Jordannal. Az ő családjuk hihetetlenül nyitott, jószívű és befogadó, nem véletlenül bánnak úgy Jordan és Mikey barátaival, mint a saját gyerekeikkel. 

VIGYÁZAT SPOILER! 

Tehát az apjával való nézeteltérésen kívül Jordan élete tökéletes Tyler megérkezéséig. Pár napig, hétig kerülgetik egymást, majd Jordan úgy dönt ad egy esélyt a dolognak és rögtön ágyba is bújnak egymással. Ez volt az a pillanat, amikor hatalmasat csalódtam benne, feladta az elveit és önmagát is, egy alig pár napos fellángolás miatt. A legnagyobb bonyodalom csak ezután következett, hiszen kiderült egy nagyon "váratlan" (irónia) hír. Henry szerelmes Jordan-be. Persze ez a lányon kívül mindenki számára egyértelmű. Ezek után Jordan gondol egyet, úgy dönt ő is szereti Henry-t, amit közöl is vele, de persze úgy, hogy közben Ty-al járnak. Henry természetesen elutasítja a lányt, amit maximálisan meg is értek. Ezek után Jordan persze együtt marad Tyler-el, annak ellenére, hogy nem érez iránta semmit, hiszen ha nincs ló, jó a szamár is. Ez a pár fejezet volt a mű gyenge pontja, amikor meg tudtam volna fojtani Jordant egy kanál vízben, nem értettem a tétlenségét, csak sodródott az árral és nem állt ki amellett, amit igazán akart. 

A könyv vége természetesen elég kiszámítható, de mégsem voltam maradéktalanul boldog, mert az írónő olyan hirtelen befejezte a történetet és nyitva hagyott egy csomó kiskaput. Én szeretem, ha egy könyv rendesen le van zárva, és ebben az esetben ez nem igazán így történt. Nem kaptunk elég Henry és Jordan pillanatot, amire nagyon szükség lett volna. 

Összességében mindenkinek ajánlom, aki egy kis kikapcsolódásra vágyik, hiszen nem szárnyal szellemi magaslatokban a könyv (bár ezt senki sem várja el egy LoL kötettől. ), ennek ellenére rengeteget tanulhatunk belőle az életről, a barátságról, és a szerelemről. 

Értékelés: 10/8 Muszáj levonnom két pontot azért, hogy az írónő ennyire felszínessé és sekélyessé tette Jordant. 

You Might Also Like

0 megjegyzés

m