37. Lady Gaga: Til It Happens To You

kedd, szeptember 22, 2015


Lady Gaga nagyon régóta a kedvenc "mainstream" énekeseim közé tartozik, és szomorúan konstatálom, hogy a legtöbb ember félre ismeri őt és a művészetét és csak a húsruha, a villantások, a botrányok alapján ítélik meg. Talán nem is a félreismerik a legmegfelelőbb kifejezés, inkább azt mondanám nem látnak a dolgok mögé. Én határozottan állítom, hogy Lady Gaga sokkal több, mint egy Poker Face vagy egy Just Dance és ha nem hiszed hallgasd meg a You and I, a Brown Eyes vagy a Speechless című számát. 
Mostanában ugyan a jazz-el és Tony Benettel kísérletezett Lady Gaga, most még is egy egészen más, de egészen elképesztő dallal tért vissza a mainstream világba. 



Dal: Nem tipikus Gaga dal, legalábbis nem az tipikus rádióból tévéből is ez folyik. Egy érzelmes, de sokkolóan őszinte ballada, ami valamilyen reakciót biztos, hogy kivált az emberből. Köztudott, illetve a klipet nézve is egészen egyértelmű, hogy a nemi erőszak a fő téma, ennek ellenére a szöveg általános érvényű, vagyis könnyen tudunk azonosulni vele. Nagyon örülök, hiszen Gaga végre megint megmutatta, hogy micsoda hangi adottságai vannak és, hogy sokkal több annál, mint amit a rádióból és tévéből látunk/hallunk róla. 

Videó: Nehéz bármit is írni, hiszen kétségkívül megrázó és sokkoló a klip, de azt hiszem valahol megértem miért lett ennyire realista. Csúnyán hangzik, de valószínűleg főleg a hatáskeltés a célja. Nyilván mindenki tudja, hogy létezik nemi erőszak, nem is ritka, de valahogy ha ennyire durván és részletesen ábrázolják, sokkal jobban felhívjuk rá a figyelmet.
Összességében nagyon egyszerű a videó, nincsenek felesleges allűrök, effektek benne, csak a (szó szerint) fekete-fehér valóság. 
Két részre tudnám bontani a klipet és ez a másik oka, amiért zseniális. Az első része igen csak megrázó, ezzel szemben a második része gyönyörű és hihetetlenül inspiráló, és azt hiszem nagyon nagy segítséget nyújthat, azoknak akik hasonló helyzetben vannak, szóval Gaga megint nagyot alkotott. 

Értékelés: 10/10


You Might Also Like

0 megjegyzés

m