25. Federica Bosco: Szerelmem egy angyal

péntek, augusztus 14, 2015


Sziasztok! Megint egy könyves bejegyzéssel jöttem, nagyon belelendültem az olvasásba, remélem nem bánjátok, hogy gyakran írok könyv véleményeket!


Fülszöveg: Mia tizenhat éves, cinikus, lázadó, határozott, nem fél szembenézni a kihívásokkal, amit az iskola, az osztálytársak és az elvált szülők jelentenek. Viharos a kapcsolata az anyjával, aki mindennél jobban szereti őt, viszont pasiügyekben eléggé hasznavehetetlen.
Mia, amióta az eszét tudja, egy dologra vágyik: hogy bekerüljön a londoni Royal Ballet Schoolba, a világ legnevesebb tánciskolájába. Csakhogy a felvételi vizsga kegyetlen, a tandíj pedig megfizethetetlen egy egyedülálló édesanyának. És csak hogy az élet még bonyolultabb legyen, a lány titokban őrülten szerelmes a legjobb barátnője bátyjába, Patrickba. A fiú annyira fantasztikus és különleges, hogy már-már nem is tűnik egyszerű halandónak, inkább egy angyalra hasonlít.
Mia sosem hitt abban, hogy egyszer minden álma teljesülhet. Arra pedig pláne nem készült fel, hogy amit a sors egyszer már nekiajándékozott, azt el is veheti tőle.

Oldalak száma: 436

Megjelenés: 2011, Magyarországon 2013

Kiadó:  Libri

Főszereplők: Mia Foster Benelli, Nina Deweyne, Patrick Deweyne

Vélemény: Teljesen véletlenül futottam bele ebbe a könyvbe egy facebookos csoportban, megtetszett a címe, bár tartottam tőle, hogy valami béna fantasy jellegű lesz a dolog, de utánanéztem és egyáltalán nem fantasy történet, bár az egyébként gyönyörű borító és a cím is becsapós. (Hát még az eredeti mennyire becsapós).
Nagyon hamar elolvastam a könyvet, ez pedig leginkább az írónő gördülékeny, üde fogalmazásmódjának köszönhető. Elöljáróban csak annyit mondanék, hogy még sosem olvastam olyan regényt, ami ennyire ambivalens érzéseket váltott ki belőlem.





A történet főszereplője Mia Foster, aki, ahogy az a fülszövegből is kiderül, cinikus és lázadó tinédzser Nem mondom, hogy megkedveltem őt, de szimpatizáltam vele, mert nem egy jellegtelen karakter, örültem neki, hogy van személyisége, még ha nem is túl szerethető, bár kétségkívül Mia jelleme alapozta meg a mű hangulatát.
Pozitívum volt számomra, hogy Mia teljesen átlagos, nincsenek milliárdos, sznob, vagy éppen celeb szülei, hatalmas villájuk és teljesen átlagos, mindennapi problémákkal kellett szembenéznie.
Vannak még is olyan dolgok, Mia életében, amik különlegesek, ilyen például a legeslegjobb barátnője Nina, akivel testvérekként szeretik egymást, Patrick, Nina bátyja, akibe reménytelenül bele van esve kisgyerek kora óta, illetve a balett, ami Mia legnagyobb szenvedélye. A táncos szál nagyon szerethető a műben, csodálom is érte Miát, hiszen hihetetlenül tehetséges, és kitartó.

Mellékszereplőkből sem szenved hiányt a könyv, elég nagy szerepet kapnak ők is. Ilyen például Clair, Mia tánctanára, aki az egyik legszerethetőbb karakter. Ezenkívül fontos szerepe van Mia anyjának, és az ő párjának Paulnak is, illetve Betty-nek az anyja barátnőjének, aki mindenféle ezoterikus dologgal foglalkozik, aminek nagy jelentősége lesz később. Ezenkívül kaptunk még szörnyen idegesítő, ostoba és gyerekes tini fiúkat is, mint Thomas, Carl és Alex, akikre semmi szükség nem volt, nélkülük is kerek lett volna a történet. Bár, az az egy pozitívum, hogy teljesen mindennapi szereplőkkel találkoztunk, akik nem rocksztárok, énekesnők, sztárjátékosok, vagy milliárdos üzletemberek.
A bonyodalmat, a műben Mia reménytelen szerelme, illetve pénzügyi problémák okozzák. A lány álma ugyan is a londoni Royal Ballet School, aminek a tandíja az egekben van, és persze az édesanyja nem tudja rá előteremteni a pénzt, amit Mia egyáltalán nem hajlandó elfogadni és megérteni. Folyamatosan hisztik, durcás és tiszteletlen az anyukájával emiatt, ami nagyon megdöbbentett, mert alapvetően Mia nem hülye, fel kellene fognia, hogy ez nem úgy megy, hogy az anyukája egyszer csak úgy dönt elmehet a londoni iskolába és akkor majd hirtelen pénz terem rá a fán. Mindaddig ellenszenves volt Mia, amíg ki nem derült, hogy van egy pénzes nagymamája, akinek meg se kottyanna a tandíj. Ekkor fordult a kocka és hirtelen Mia oldalára álltam, hiszen az anyja személyes sérelme miatt, nem kellene megtiltania Mia-ának, hogy segítségek kérjen a nagymamájától.

Közben zajlanak az események Mia magánéletében is, és Nina-nak is feje tetejére áll az élete, ugyan is ő is szerelmes. Nos, Nina "kapcsolata" a könyv legnagyobb mélypontja, olyan szinten szánalmas és nevetséges, hogy legszívesebben a falba vertem volna a fejem.
Mia és Patrick kapcsolata (nyilván nem meglepő, hogy összejönnek, hiszen ezt a fülszöveg is elárulja) csak egy fokkal jobb, mint Nina-é. Először is hihetetlenül gyorsan történik minden, egyik napról a másikra úgy dönt a fiú, hogy Mia már nem az a kislány, akit a húgának tekintett, hanem egy felnőtt, gyönyörű nő és ő is érez iránta valamit, gyorsan el is hívja randizni. Ott nem történik köztük semmi, mert Patrick úgy gondolja Mia nem az a lány, akit csak úgy meg lehet csókolni az első randi, de persze azzal semmi gond, ha a másodikon ráveti magát a lányra. Az ő "szerelmük" hihetetlenül nyálas, csöpögős, giccses és teljes mértékben lerombolja Mia imidzsét. Patrick-kel pedig az baj, hogy az írónő annyira erőltetetten próbált álompasit faragni, hogy ezzel átesett a ló túloldalára.

A könyv vége nem ért váratlanul, hiszen a fülszöveg sejtet valami tragédiát, ennek ellenére még is nagyon megrázó és drámai. A könyv utolsó oldalai aranyat érnek. Olyan gyönyörűen fogalmazza meg Mia érzéseit, hogy a torkomban dobogott a szívem, miközben olvastam. Nagyon megrázó, de mégis van benne valami, ami megfogott. Tény, hogy hatásvadász, és tény, hogy túlságosan drámai és a realitás alapja sem túl sok, még is gyönyörű. Ami pedig a befejezést illeti, az írónő tudja, hogyan érje el, hogy mindenki elolvassa a második részt.

Értékelés: ????/10 Fogalmam sincs hány pontot adjak. Nagyszerű alapötlet, kidolgozva az elejétől a végéig, hihetetlenül szerethető fogalmazásmód, szimpatikus főszereplő, balett, és gyönyörű mégis tragikus befejezés. A világ legjobb könyve lehetett volna, ha az írónő nem rontja el tini klisékkel, nyálas és giccses szerelmi szálakkal, és logikátlan lépésekkel . 



You Might Also Like

0 megjegyzés

m